Lepinje

Ett flatbröd från Balkan som påminner om kebabbröd


Det som bl a skiljer lepinje från kebabbröd är att det har mjukt innankrom. Ofta är de rutmönstrade på ovansidan. Brödet har många namn som somun, lepina, lepinja etc

Lepinje kan ätas många sätt. Vanligt är att de äts som kebab med ćevapčići, ajvar, rå lök och yoghurt

300 gr vetemjöl
1 paket torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
250ml ljummet vatten eller mjölk
½ tsk bakpulver

1. Tillsätt hälften av mjölet med sockret i degvätskan och låt jäsa i en ½ timme eller mer

2. Tillsätt resten av mjölet, saltet bakpulveret och knåda för hand i 7 min (eller maskin 5 min)

3. Låt jäsa på varm plats till dubbelstorlek i ca 1 timme

4. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till

5. Forma 5-6 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter

6. Platta till bollarna (med händerna eller med kavel) till 1,5 cm
Placera lepinjerna på mjölad bakplåt och låt jäsa i ytterligare ca 20 min

7. Grädda 5-7 min i 210 grader (till lepinjerna får färg)
sänk till 150 grader grädda i 10 minuter till

8. Vira in lepinjerna i kökshanduk för att göra skorpan mjuk. Snitta en öppning och servera innan de blir för kalla

OBS
Lepinjer är godast nybakade men går att äta några timmar efter bakningen. Om du ska äta dem senare bör du först frysa in dem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar