Pitabröd i grekisk stil
5 dl vatten
850 g vetemjöl special
25 gram jäst
2 msk olivolja
1/2 msk salt
1 msk honung
1) Arbeta mjöl, honung, salt, vatten och olivolja smidigt och glansigt 16 minuter i köksmaskin. Tillsätt salt och blanda två minuter till.
2) Låt degen jäsa i köksmaskinsbunken under lock minst 2 timmar.
3) Dela i 16 bitar, kavla ut till ovala kakor ca. 4 mm tjocka.
4) Låt kakorna jäsa till dubbel storlek. Grädda 3 minuter på pizzasten i 275°.
Låt svalna på galler under bakduk.
Dela bröden innan du fryser dem.
Källa: Matforum.se
Lepinje
Ett flatbröd från Balkan som påminner om kebabbröd
Det som bl a skiljer lepinje från kebabbröd är att det har mjukt innankrom. Ofta är de rutmönstrade på ovansidan. Brödet har många namn som somun, lepina, lepinja etc
Lepinje kan ätas många sätt. Vanligt är att de äts som kebab med ćevapčići, ajvar, rå lök och yoghurt
300 gr vetemjöl
1 paket torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
250ml ljummet vatten eller mjölk
½ tsk bakpulver
1. Tillsätt hälften av mjölet med sockret i degvätskan och låt jäsa i en ½ timme eller mer
2. Tillsätt resten av mjölet, saltet bakpulveret och knåda för hand i 7 min (eller maskin 5 min)
3. Låt jäsa på varm plats till dubbelstorlek i ca 1 timme
4. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till
5. Forma 5-6 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter
6. Platta till bollarna (med händerna eller med kavel) till 1,5 cm
Placera lepinjerna på mjölad bakplåt och låt jäsa i ytterligare ca 20 min
7. Grädda 5-7 min i 210 grader (till lepinjerna får färg)
sänk till 150 grader grädda i 10 minuter till
8. Vira in lepinjerna i kökshanduk för att göra skorpan mjuk. Snitta en öppning och servera innan de blir för kalla
OBS
Lepinjer är godast nybakade men går att äta några timmar efter bakningen. Om du ska äta dem senare bör du först frysa in dem
Det som bl a skiljer lepinje från kebabbröd är att det har mjukt innankrom. Ofta är de rutmönstrade på ovansidan. Brödet har många namn som somun, lepina, lepinja etc
Lepinje kan ätas många sätt. Vanligt är att de äts som kebab med ćevapčići, ajvar, rå lök och yoghurt
300 gr vetemjöl
1 paket torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
250ml ljummet vatten eller mjölk
½ tsk bakpulver
1. Tillsätt hälften av mjölet med sockret i degvätskan och låt jäsa i en ½ timme eller mer
2. Tillsätt resten av mjölet, saltet bakpulveret och knåda för hand i 7 min (eller maskin 5 min)
3. Låt jäsa på varm plats till dubbelstorlek i ca 1 timme
4. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till
5. Forma 5-6 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter
6. Platta till bollarna (med händerna eller med kavel) till 1,5 cm
Placera lepinjerna på mjölad bakplåt och låt jäsa i ytterligare ca 20 min
7. Grädda 5-7 min i 210 grader (till lepinjerna får färg)
sänk till 150 grader grädda i 10 minuter till
8. Vira in lepinjerna i kökshanduk för att göra skorpan mjuk. Snitta en öppning och servera innan de blir för kalla
OBS
Lepinjer är godast nybakade men går att äta några timmar efter bakningen. Om du ska äta dem senare bör du först frysa in dem
Kycklingkebab
500 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 tsk maizena majsstärkelse (majsstärkelse)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk färsk riven ingefära eller 1 tsk torkad
rivet skal av 1/4 citron
1 msk smör
1. Skär kycklingen i tunna skivor och hacka den sedan i små bitar.
2. Skala och finhacka vitlöken. Hacka salladslöken.
Blanda med kycklingen.
3. Tillsätt salt, maizena, sambal oelek, ingefära och citronskal. Blanda till en jämn färs.
4. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i smör i en stekpanna i 3-4 minuter på varje sida. Trä dem på träspett.
Källa: Buffé nr 8 2003, sida 6
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 tsk maizena majsstärkelse (majsstärkelse)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk färsk riven ingefära eller 1 tsk torkad
rivet skal av 1/4 citron
1 msk smör
1. Skär kycklingen i tunna skivor och hacka den sedan i små bitar.
2. Skala och finhacka vitlöken. Hacka salladslöken.
Blanda med kycklingen.
3. Tillsätt salt, maizena, sambal oelek, ingefära och citronskal. Blanda till en jämn färs.
4. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i smör i en stekpanna i 3-4 minuter på varje sida. Trä dem på träspett.
Källa: Buffé nr 8 2003, sida 6
Kyckling Gyro
1 kycklingfilé
1 krm vitlökspulver
1/2 krm chilipeppar
1 krm malen kummin
oregano
timjan
olja att steka i
1. Skär kycklingfilén i mindre bitar.
2. Stek bitarna i oja på medelvärme och krydda med vitlökspulver, chilipeppar, malen kummin, oregano och timjan.
3. Kycklingbitarna kan grillas i grillpanna.
1 krm vitlökspulver
1/2 krm chilipeppar
1 krm malen kummin
oregano
timjan
olja att steka i
1. Skär kycklingfilén i mindre bitar.
2. Stek bitarna i oja på medelvärme och krydda med vitlökspulver, chilipeppar, malen kummin, oregano och timjan.
3. Kycklingbitarna kan grillas i grillpanna.
Gyros - grekisk kebab på fläskkarré
600 g fläskkarré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 gul lök
3-4 tomater
1/2 gurka
1. Finstrimla köttet och stek det i lite matfett på ganska hög värme.
2. När köttet börjar bli knaprigt är det klart.
3. Krydda med salt, peppar, oregano och paprika.
4. Lägg upp det i en skål.
1. Finstrimla köttet och stek det i lite matfett på ganska hög värme.
2. När köttet börjar bli knaprigt är det klart.
3. Krydda med salt, peppar, oregano och paprika.
4. Lägg upp det i en skål.
Tzatziki:
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
peppar
1. Grovriv gurkan och lägg den på hushållspapper.
2. Strö över saltet och låt det ligga ca 15 minuter.
1. Grovriv gurkan och lägg den på hushållspapper.
2. Strö över saltet och låt det ligga ca 15 minuter.
3. Pressa ur saften och blanda samman gurkan med matlagningsyoghurt och pressad vitlök.
4. Smaka av med peppar.
4. Smaka av med peppar.
kebab på lammfärs med citron och mejram
400 g lamm
1 msk vetemjöl
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk mejram
1 msk citronsaft
salt & peppar
1. Arbeta färsen med vetemjöl, vitlök, mejram, citronsaft, salt och peppar.
2. Kavla ut färsen mellan två bakplåtspapper.
3. Dra bort det översta pappret och vänd ner i stekpannan.
4. Efter några sekunder släpper det andra pappret.
5. Ta bort det och vänd köttet i pannan, stek i ca 15 sek per sida.
6. Skär upp köttet i strimlor och servera med pitebröd, salld, lök,tomat och kebabsås.
1 msk vetemjöl
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk mejram
1 msk citronsaft
salt & peppar
1. Arbeta färsen med vetemjöl, vitlök, mejram, citronsaft, salt och peppar.
2. Kavla ut färsen mellan två bakplåtspapper.
3. Dra bort det översta pappret och vänd ner i stekpannan.
4. Efter några sekunder släpper det andra pappret.
5. Ta bort det och vänd köttet i pannan, stek i ca 15 sek per sida.
6. Skär upp köttet i strimlor och servera med pitebröd, salld, lök,tomat och kebabsås.
Kebabkött - först ugnsbakat sedan osthyvleskivat
- Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
- Krydda efter behag
- Rör ner 2 msk potatismjöl
- Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
- Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle
- Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft o fett kan rinna ut
- Lägg rullen på en ugnsplåt
- Stek i 3 timmar i 100 grader
- Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
- Ställ kallt i kylen
- Skär remsor med en osthyvel
- Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja
- Servera med önskade tillbehör!
källa: kryddburken.se
Skivat kebabkött gjort på köttfärs
400 g lammfärs eller nötfärs
1 msk vetemjöl
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk mejram
1 msk citronsaft
salt & peppar
1. Arbeta färsen med vetemjöl, vitlök, mejram, citronsaft, salt och peppar.
2. Kavla ut färsen mellan två bakplåtspapper.
3. Dra bort det översta pappret och vänd ner i stekpannan.
4. Efter några sekunder släpper det andra pappret.
5. Ta bort det och vänd köttet i pannan, stek i ca 15 sek per sida.
6. Skär upp köttet i strimlor och servera med pitabröd, sallad, lök,tomat och kebabsås.
källa: ICA.se
Rosa kebabsås
4 dl majonäs
2,5 dl vatten
1 dl chilisås
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad persilja
½ tsk cayennepeppar
2,5 dl vatten
1 dl chilisås
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad persilja
½ tsk cayennepeppar
Blanda samman allt. Smaka av med lite salt och låt stå ett dygn innan servering.
Vitlökssås med dijonsenap till kebab
3 dl gräddfil el. creme fraiche
2 nypor salt
2 nypor svartpeppar
2 st klyftor vitlök, pressade
1 tsk dijonsenap
2 nypor salt
2 nypor svartpeppar
2 st klyftor vitlök, pressade
1 tsk dijonsenap
Röd kebabsås med tomater och lagerblad
köttbuljong
krossade tomater
tomatpuré
gul lök
vitlök
lagerblad
1 krm grovmalen svartpeppar
1 nypa salt
Koka ihop.
Ju längre såsen kokar desto bättre.
källa: tasteline
krossade tomater
tomatpuré
gul lök
vitlök
lagerblad
1 krm grovmalen svartpeppar
1 nypa salt
Koka ihop.
Ju längre såsen kokar desto bättre.
källa: tasteline
kebabsås på gräddfil, ketchup och vinäger
3 dl Gräddfil
1 st Gul lök
3 msk Ketchup eller Tomatpuré
1 msk Vinäger
Tobasco (efter smak
Rör ihop
1 st Gul lök
3 msk Ketchup eller Tomatpuré
1 msk Vinäger
Tobasco (efter smak
Rör ihop
Kebabsås på rå lök och slanggurka
2 dl Yoghurt naturell
1 st Gul lök (finhackad)
2-3 Vitlöksklyftor (pressade)
1/2 Färsk gurka skalad finhackad
Svartpeppar (efter smak)
Blanda och låt stå kallt
1 st Gul lök (finhackad)
2-3 Vitlöksklyftor (pressade)
1/2 Färsk gurka skalad finhackad
Svartpeppar (efter smak)
Blanda och låt stå kallt
Kebabsås på majonäs, chili och dragon
Majonäs
Persilja
Chilipulver
Dragon
Svartpeppar (grovmalen)
Ovanstående ingredienser behövs men proportionerna får du prova dig fram till. För att få styrka på såsen kan man använda chilipasta eller tabasco. Späd såsen med vatten för rätt konsistens.
Blanda allt och rör om.
Persilja
Chilipulver
Dragon
Svartpeppar (grovmalen)
Ovanstående ingredienser behövs men proportionerna får du prova dig fram till. För att få styrka på såsen kan man använda chilipasta eller tabasco. Späd såsen med vatten för rätt konsistens.
Blanda allt och rör om.
Kebabsås på yoghurt och italiensk salladskrydda
2,5 dl Yoghurt
2 msk Majonäs
1 msk Ketchup
1 msk Italiensk salladskrydda
1 tsk Paprikapulver
1 krm Cayennepeppar
Blanda allt och rör om
2 msk Majonäs
1 msk Ketchup
1 msk Italiensk salladskrydda
1 tsk Paprikapulver
1 krm Cayennepeppar
Blanda allt och rör om
Kebabsås på filmjölk
5 dl filmjölk
1 burk Creme fraiche
2 tsk Paprikapulver
2 msk Ketchup
Cayennepeppar (Börja med ett krm och smaka av om det skall vara starkare)
Rör ihop och låt stå i kylskåpet
1 burk Creme fraiche
2 tsk Paprikapulver
2 msk Ketchup
Cayennepeppar (Börja med ett krm och smaka av om det skall vara starkare)
Rör ihop och låt stå i kylskåpet
Vit kebabsås med kebabkrydda
1 dl Majonäs
2 msk Chilisås
2 krm Kebabkrydda ( t ex Kockens)
2 krm Svartpeppar
Vatten tag en msk i taget tills du fått rätt konsistens
Blanda allt och rör om.
2 msk Chilisås
2 krm Kebabkrydda ( t ex Kockens)
2 krm Svartpeppar
Vatten tag en msk i taget tills du fått rätt konsistens
Blanda allt och rör om.
Kebabsås på creme fraiche och chilisås
1½ dl crème fraiche
1 dl gräddfil
½-1 dl ketchup/chilisås
1 vitlöksklyfta
oregano
salt, peppar
Blanda samman crème fraiche, gräddfil och ketchup/chilisås.
Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
källa: getiton.blogg.se
1 dl gräddfil
½-1 dl ketchup/chilisås
1 vitlöksklyfta
oregano
salt, peppar
Blanda samman crème fraiche, gräddfil och ketchup/chilisås.
Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
källa: getiton.blogg.se
Röd kebabsås på Ajvar Relish
1 del Ajvar Relish
2 delar tomatpuré
1 del olja
persilja
basilika
cayennepeppar
salt
svartpeppar
vitpeppar
socker
Rör ihop alla ingredienser väl och koka upp
2 delar tomatpuré
1 del olja
persilja
basilika
cayennepeppar
salt
svartpeppar
vitpeppar
socker
Rör ihop alla ingredienser väl och koka upp
Röd kebabsås
500 g krossad tomat
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa socker
1/2 tsk malen spiskummin
fint hackad spansk pepparfrukt
Vit kebabsås:
4 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl majonnäs
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1. Finhacka den gula löken.
2. Häll tomatkrosset i en kastrull och tillsätt lök, tomatpuré, vatten och buljongtärning.
3. Koka upp och krydda med svartpeppar, socker och spiskummin.
4. Låt koka i ca 20 minuter på svag värme.
5. Avsluta med att ge önskad hetta med finhackad spansk peppar.
Kan serveras ljummen eller kall.
källa: recept.nu
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa socker
1/2 tsk malen spiskummin
fint hackad spansk pepparfrukt
Vit kebabsås:
4 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl majonnäs
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1. Finhacka den gula löken.
2. Häll tomatkrosset i en kastrull och tillsätt lök, tomatpuré, vatten och buljongtärning.
3. Koka upp och krydda med svartpeppar, socker och spiskummin.
4. Låt koka i ca 20 minuter på svag värme.
5. Avsluta med att ge önskad hetta med finhackad spansk peppar.
Kan serveras ljummen eller kall.
källa: recept.nu
Vit kebabsås med vitlök
4 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl majonnäs
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
Blanda matlagningsyoghurt och majonnäs. Pressa ner vitlöken. Krydda med salt. Förvara svalt till servering.
källa: recept.nu
1/2 dl majonnäs
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
Blanda matlagningsyoghurt och majonnäs. Pressa ner vitlöken. Krydda med salt. Förvara svalt till servering.
källa: recept.nu
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)